DETAYLI BİLGİ

Mihrimah Sultan Camii Yapımı

Dünya ve Osmanlı tarihinin en ünlü mimarlarından olan Mimar Sinan’ın projesini hazırladığı ve yapımında bizzat çalıştığı camii 1540-1548 yılları arasında, 8 yıl gibi bir sürede tamamlanmıştır. Dikdörtgen formda planlanan caminin külliyesinde medrese, türbe ve hamam bulunur. Kubbe yüksekliği 37 metreyi bulan camide üç ana kemer, ikişer sütün ve her iki tarafta 3 kubbe ve mahfel bulunmaktadır. Mihrabı ve minberi dönemin en iyi taş ustaları tarafından taş işleme ile yapılmıştır. Camiinin içinde bulunan çiniler dönemin en iyi çini ustalarına yaptırılmıştır.

Mihrimah Sultan Camii Hikayesi

Mihrimah Sultan Kanuni’nin en sevdiği kız evladı olarak bilinir. Hatta annesi Hürrem Sultan’ın ölümünden sonra babası Kanuni’ye devlet işlerinde danışmanlık yaptığı, bir nevi valide sultan rolünü üstlendiği söylenir. Babasının vefatından sonra tahta geçen erkek kardeşleri için de vazgeçilmez rol oynayan Mihrimah Sultan, bu dönemde “Hala Sultan” adıyla anılmaya başlanmıştır.

Hayır işlerine olan düşkünlüğü ve dindarlığı ile bilinen Mihrimah Sultan’ın inşasını Mimar Sinan’dan özel olarak istediği ve yerinin seçimi dahil her konuda kararı Mimar Sinan’a bıraktığı bu camii, Sinan’ın zarif eserleri arasında yer alır.

Mihrimah Farsça’da “Güneş ve Ay” anlamına gelmektedir. Rivayetlere göre Mihrimah Sultan’a platonik bir aşk besleyen Mimar Sinan, bu aşkını Mihrimah Sultan Camii ile ortaya koymuştur. Bazı tarihçiler tarafından bu hikayenin doğru olmadığı iddia edilmişse de caminin projesi ve zerafeti aşktan çok hayranlığın izlerini taşımaktadır. Yapımından bu yana geçen yaklaşık 500 yıla rağmen hala sağlam olarak ibadet için kullanılmaya devam etmektedir.

Ziyaret Saatleri

Mihrimah Sultan Camii, namaz vakitleri ve cenaze işleri dışında ziyarete açıktır. Ziyaret için herhangi bir ücret ödenmemekle birlikte namaz ve cenaze vakitleri dışında ziyaret edilmesi uygun olacaktır. Ayrıca camiyi ziyaret eden kadınların geleneğe uygun olarak başlarına bir örtü alarak camiye girişleri gerekmektedir.

Nasıl gidilir?: İstanbul’un Üsküdar Semti’nde bulunan Camii’ye Anadolu yakasından gelmek isteyenlerin otobüs veya dolmuşlarla Üsküdar Sahili’ne giderek birkaç dakikalık yürüyüş ile camiye ulaşmaları mümkün.

Avrupa yakasından gelecek olanlar Deniz otobüsü ile Üsküdar’a gelerek camiyi ziyaret edebilirler. İner inmez karşılarında tüm zerafeti ve ihtişamı ile Mihrimah Sultan Camii belirecektir.

Marmaray’la Üsküdar’a geçmek isteyenleri de Marmaray çıkışında Mihrimah Sultan Camii karşılamaktadır.

GALERİ

YORUMLAR

0.00
0 yorum
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.